Jablečné výlisky (sušená jablečná dřeň) vznikají jako vedlejší produkt při lisování jablek do jablečné šťávy. Sestávají se převážně z vnitřní dužiny a vnějších slupek, jádřinců a někdy i stopek z jablka. Výlisky jsou usušené. Řadíme je mezi plnohodnotný krmný doplněk pro všechny typy koní a jednu z velmi přínosných surovin kvalitních krmných směsí pro koně.
Jablečné výlisky jsou cenné zejména díky svému vysokému obsahu pektinu – dobře stravitelné jablečné vlákniny. Najdeme v nich také látku zvanou quercetin, spadající do skupiny látek zvaných flavonoidy. Ta má mnohem vyšší antioxidační aktivitu než jiné flavonoidy nebo vitamín C. Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.
Jablečné výlisky a jejich přidaná hodnota:
- Přírodní zdroj polyfenolů a antioxidačních látek, které zvyšují imunitu koně a pomáhají tak při prevenci onemocnění.
- Krmivo pro koně a ostatní hospodářská zvířata, hlavně jako účinný doplněk vlákniny s nízkou energetickou hodnotou.
- Zdroj pomalu se uvolňující energie v organismu.
- Využívané do krmných směsí a müsli pro koně také z důvodu zchutňujícího účinku (díky své sladké chuti).
- U nás je zakoupíte samostatně nebo jako součást krmné směsi KRM.
Jablečné výlisky a jejich nutriční hodnoty:
- hrubá vláknina: 17,9 %
- hrubá bílkovina: 7,0 %
- hrubý tuk: 2,6 %
- sacharóza 35-45 %
Doporučené dávkování: do 300 g na kus / den
Vždy si zkontrolujte složení podávaného krmiva. Je důležité mít přehled, kolik gramů jablečných výlisků v něm již máte obsaženou. O přidání jablečných výlisků jako doplňku stravy se poraďte s výživovým poradcem. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
UPOZORNĚNÍ: Pektin patří mezi strukturální sacharidy, proto větší zkrmování jablečných výlisků může způsobovat okyselení trávicího traktu a zvýšení rizika laminitidy (pozor na podávání jablek koním náchylným na laminitidu).